Kako Oporaviti Oštećenu Kosu? - Invest In Your Hair

Kako Oporaviti Oštećenu Kosu?

Jedno od najčešćih pitanja kada je problem kosa jeste Kako oporaviti oštećenu kosu?
Pretpostavljamo, čim ste se našli na ovoj stranici, da i vas muči isto pitanje. Verovatno ste negde u prošlosti neadekvatnom negom, farbanjem kose i raznim “pomagalima za lepotu” uništili svoju kosu.

U ovom tekstu se nećemo baviti time kako do oštećenja dolazi, niti kako treba da pazite…

Pročitajte blog na temu – Kako da zaštite kosu od oblikovanja presom ili figarom i Kako dolazi do oštećenja kose

Kosa se oporavlja jako dugo, zavisi od nivoa oštećenja i naravno šta je prouzrokovalo. Nekada je potrebno više meseci ili čak godina, ne bi li se potpuno oporavila. Ne postoji trenutno rešenje koje će odjednom učiniti kosu zdravom. Zato je dosta važno da stalno vodite računa o negi vaše kose.

Nemojte sebe tešiti rečima da već vodite dovoljno računa o njenog nezi, a masku stavljate jednom mesečno, a jednom godišnje eventualno uradite neki dubinski tretman. Kosu je potrebno negovati stalno, pa ako ste bile pre uredne, ili neće doći do oštećenja, ili će se dosta brže oporaviti ako kojim slučajem dođe do oštećenja kose.

Kako oporaviti oštećenu kosu

U nekoliko koraka ćemo vam objasniti kako oporaviti oštećenu kosu, ako je do toga došlo. Ako je vaša kosa uništena, spaljena, isušena ili iskrzana, najčešće je potrebno uraditi sledeće ne bi li postala lepša i zdravija:

ŠIŠANJE KOSE. Nešto što najčešće izbegavate, što mrzite i nadate se da vam ipak neće biti potrebno. Ali nekada je zaista neophodno. Naravno, nećete ošišati celu kosu, ako je čak i hemijski oštećena. Sem ako niste spremne da neko vreme imata kraću frizuru (pogledajte neke ideje za kratke frizure). Savet je da se sa frizerom konsultujete koliko je za prvo vreme najbolje da skratite, a da istovremeno za vas to ne bude šok. Šišanjem ćete ukloniti najoštećenije delove kose koje ne može spasiti ni jedna maska/tretman/ampula i slično.
IZBACITE IZ UPOTREBE UREĐAJE KOJI OŠTEĆUJU KOSU. Znamo da je teško kada je u pitanju zavisnost od pegle, figara ili nekog sličnog aparata kojim možete “očas posla” da ukrotite vašu kosu. Ali izaberite manje zlo. Koristite za promenu samo fen, a peglu i figaro eventualno ostavite za one posebne prilike, naravno savet je kod frizera. Ako nastavite da koristite te uređaje koja su najveći neprijatelji kosi nećete učiti ništa. Uzalud je i šišanje i maske i tretmani. Kosa će nastaviti da se krza, da slabi i samo sebi produžavate oporavak kose.
NEGA KOSE NA BAZI PROTEINA bi bila najbolji savet. U slučaju oštećene kose neophodna je konstantna upotreba maske za kosu, ampule za kosu koje će imati u svom sastavu proteine najčešće ste čuli za keratin. Savet je da se koriste profesionalni preparati, jer su jači i koncentrovaniji. Informišite se koje su to maske bogate proteinima i ne oslanjajte se na same natpise na proizvodima (“za oštećenu”, “za suvu kosu”, “bogata proteinima”), jer sami opisi na proizvodima uglavnom nemaju smisla i deo su marketinškog trika. Proteinske maske su najbolji proizvod koji može uticati na postojeća oštećenja! Zato savetujemo i seriju dubinskih tretmana u frizerskom salonu.
HIDRATACIJA KOSE. Biće vam neophodna i hidratantna maska. Maska koja će kosi dati neophodnu vlažnost i elastičnost. Kosa više neće biti suva, a to je neophodno ako želite da je sačuvate od daljih oštećenja. Hidratante maske najčešće hidriraju i ne mogu uticati na pukotine na dlaci, to je uloga proteina i proteinske koncentrovane maske ili dubinskog tretmana. Ali je zato potrebna paralelna hidratacija kose! O hidrataciji kose možete pročitati na našem blogu.
NEGA KOSE POSLE PRANJA. Nakon maske se nega ne završava. Potreban je i proizvod koji će “zatvoriti” dlaku. Da je zagladi, da oko nje stvori omotač koji će je štiti od spoljnih uticaja kao što su fen/vlaga/toplota/hladnoća. Koristite silikonske kapi, serume… Zaštita kose je jako bitan korak koji ne biste trebali da preskočite.
ISHRANA. Nemojte zaboraviti da vodite računa o ishrani, jer koliko je važno kako kosu negujete spolja, toliko je važno kako organizam čuvate iznutra. O tome možete pročitati u našem tekstu Ishrana za zdravu kosu.
Pročitajte i tekst na temu KAKO ODABRATI PRAVOG FRIZERA i FARBANJE KOSE SAVETI

Nadamo se ste došli do zaključka koliko je važno brinuti i negovati kosu, odlaziti kod profesionalnih frizera, ne bi li izbegli da dođe do oštećenja kose.

Nažalost, ako do njega dođe, ne očajavajte uvek se može rešiti problem. Zato smo i želeli da podelimo sa vama načine kako oporaviti oštećenu kosu.

Potrebno je pratiti instrukcije, biti konzistentan i strpljiv. Vaša kosa će možda biti još lepša nego pre oštećenja. I kada je oporavite, nastavite da brinete o njoj. Kosa je kruna koju svakodnevno nosite.